Egészséges táplálkozást – ezen belül is a halfogyasztást – népszerűsítő sorozatunk részeként a karácsonyi asztalra kívánkozó halászlé leírását közöljük, Péter Jánosné könyvéből idézve:
Halászlé
Hozzávalók:
fél kg apró hal,
fél kg halfej és uszony,
3-4 vöröshagyma, kockára vágva,
3-4 csípős zöldpaprika,
1,5 evőkanál pirospaprika,
1,3-2 kg nagyobb hal felszeletelve,
1 db közepes nagyságú burgonya,
kevés bors, só.
Az összevágott hagymát 2 dl vízzel feltesszük főni. Amikor a hagyma megfőtt, hozzátesszük a megtisztított, kibelezett apróbb halakat és a nagy hal fejét, uszonyait és farkát. Felengedjük 2-2,5 1 vízzel. Ízesítjük sóval, borssal. Belefőzzük a zöldpaprikát, erős paprikát és a burgonyát. Ha minden jól megfőtt, az egészet átpasszírozzuk. A visszamaradt szálkás, csontos masszát kidobjuk. A sűrű halas lét feltesszük főni. Beleszórjuk a pirospaprikát. Ha forr, belerakjuk a nagy hal besózott szeleteit és lassú tűzön megfőzzük. Forrón tálaljuk.